Bloedingen
Als iemand een bloeding heeft kijk je eerst hoe erg de wond bloed. Maak een inschatting of je de wond zelf kan behandelen of dat er professionele hulp moet worden ingeschakeld. Als je het zelf kan behandelen is het het makkelijkst is om het slachtoffer neer te leggen. Hou het lichaamsdeel met de bloeding hoog en druk de wond 10 minuten stevig dicht. Stopt de wond dan nog niet met bloeden? Bel nog 112
Bij een ernstige bloeding laat je gelijk 112 bellen en zeggen dat het om een ernstige bloeding gaat. Bij een grote wond met matig bloedverlies probeer je eerst het bloeden te stoppen en ga je daarna zelf naar een arts. Dit kan alleen als het slachtoffer nog kan lopen en zich goed genoeg voelt om dit te doen.
Er zijn verschillende soorten bloedingen:
- Bloeding vanuit de haarvaten. Bijvoorbeeld een schaafwond. Hierbij is weinig tot matig bloedverlies
- Bloeding vanuit de aders. Je hebt dan meer bloedverlies en de bloed ziet donker en stroomt uit de wond.
- Bloeding vanuit de slagaders. Je hebt dan veel bloedverlies en het bloed komt stootsgewijs uit de wond. Het bloed is helderrood.
Als je een wond hebt met een voorwerp erin die eruit steekt mag je deze nooit verwijderen. Druk de wondranden naar elkaar toe en probeer het bloeden zo te laten stoppen. Verbindt de wond en zorg dat er geen druk op het voorwerp komt.
Er zijn ook inwendige bloedingen. Hier kun je niet veel aan doen. Bel meteen 112. Als de bloeding in de longen zit laat je het slachtoffer zitten, iets voorovergebogen. Als de bloeding in de buikholte zit laat je het slachtoffer liggen met opgetrokken knieën. Als het slachtoffer bewusteloos raakt leg je de persoon in de stabiele zijligging.
Shock
Door bloedverlies, hartproblemen en een allergische reactie kan een slachtoffer in shock raken. Als iemand een shock heeft kun je dit zien aan de volgende verschijnselen:
- Bleke huidskleur en zweten
- Niet goed voelen, misselijk
- Dorstig en onrustig
- Slap en krachteloos
Bij veel bloedverlies krijgen de organen te weinig zuurstof. Bij hartproblemen kan het bloed niet meer goed rondpompen en bij een allergische reactie worden de bloedvaten wijder en daalt de bloeddruk. Hierdoor krijgen de organen te weinig zuurstof. Dit kan allemaal een shock veroorzaken.
Hulp verlenen bij een shock doe je als volgt:
- Bel 112
- Slachtoffer laten liggen en het liefst met de benen omhoog
- Eventuele bloedingen stoppen om meer bloedverlies te voorkomen
- Bescherm het slachtoffer tegen afkoelen
- Laat het slachtoffer niks drinken
Maak jouw eigen website met JouwWeb